35 miljardin hyvät yöunet!

Henri Lähdesmäki, 18.12.2019 10:26:22

Tapasin vanhan tuttavan vuosia sitten jossakin tapahtumassa, jossa hän kysyi, että mitä teet nykyisin? Vastasin, että olen unikauppias. Hän kysyi, että myytkö sänkyjä? Vastasin tähän, että en myy sänkyjä, vaan hyviä unia rakennusalan johtajille ja asiantuntijoille. Hän oli vähän ymmällään, kunnes avasin tarkemmin mitä teemme Tocomanissa. Tarjoamme tehokkaita ja rakentajille kehitettyjä suomalaisen rakentamisen käytäntöjen mukaisia ohjelmistoratkaisuja ja niihin liittyviä palveluita. 

Voinkin aidosti todeta, että henkilöstömme tuntee suomalaisen rakentamisen ja siihen liittyvät haasteet. Tämä on auttanut meitä ansaitsemaan syvän luottamuksen suomalaisten rakentajien keskuudessa ja saavuttamaan markkinajohtaja-aseman useissa eri rakentamisen prosesseissa käytetyissä ohjelmistoissa, kuten määrä- ja kustannuslaskenta ja aikataulutus, joissa Tocomanin kehittämiä ohjelmistoja käytetään eniten Suomessa. 

Emme myöskään elä menneeseen takertuen, vaikka yhtiöllä on kokemusta jo yli 30 vuotta, vaan ammennamme sieltä kokemusta uudistaaksemme yhtiötämme tähtäämään rohkeasti tulevaisuuteen. Tästä hyvä esimerkki on uusi BIM3-ohjelmistomme. Rakentaminen ei ole liiketoimintaa, jota kuka tahansa voi alkaa harjoittaa menestyksekkäästi, vaan se vaatii syvää ammattitaitoa ja kurinalaisuutta. Sama lainalaisuus pätee myös rakentamiseen kehitettäviin ohjelmistoihin, missä on tunnettava tarkasti rakentamisen konteksti ja rakentajien oikeat haasteet, joita ohjelmistoilla ratkaistaan

Hallittu liiketoiminta takaa hyvät yöunet 

Laadukas uni on ihmiselle ehkä kaikista tärkein ylläpitävä ja eteenpäinvievä voimavara terveellisen ruokavalion ja liikunnan ohessa. Ilman laadukasta yöunta emme jaksa pitkään töissä kollegojen ja vapaa-ajalla perheen ja ystävien kanssa. Valitettavasti liian monen rakentajankin yöunet ovat häiriintyneet, koska työasiat tulevat illalla joko alitajunnan syövereistä tai puhelimen näytöltä kummittelemaan ja aiheuttamaan elimistöä kuormittavaa epätietoisuutta - miten projektin talous jaksaa, laskinko kaikki rivit, onko aikataulu varmasti pitävä, onko kaikki kriittiset hankinnat suoritettu, miten työmaalla suoriudutaan tehtävistä, ovatko kaikki aliurakoitsijat varmasti tehtäviensä tasalla etc. Edellä mainittu kulminoituu huonoina yöunina ja aiheuttaa pitkällä aikajänteellä suuriakin terveydellisiä riskejä. Tähän on onneksi lääkkeitä. 

Näitä lääkkeitä ei saa apteekista

Rakentaminen on hyvin pitkälti riskienhallintaa koostuen muun muassa seuraavista parametreista - määrätieto-, kustannus-, aika-, laatu-, arvoketju- ja markkinariski. Riskejä on varmasti paljon muitakin, mutta oman 13 vuoden kokemukseni mukaan edellä mainitut ovat keskeisiä rakennusliikkeen toiminnassa olevia muuttujia, joiden parissa myös asiakkaamme ponnistelevat päivittäin ja koettavat löytää niihin ratkaisuja. Valtaosaan edellä mainituista haasteista meiltä löytyy käyttäjäystävällinen ratkaisu joko ohjelmistoina tai palveluna, mutta ennen kuin hankit ohjelmistoja, niin kysy itseltäsi seuraavat 9 kysymystä

 • Onko yhtiösi strategia selkeä?Näyttökuva 2019-12-18 kello 10.01.59
 • Tukeeko yhtiösi kulttuuri strategiaanne? 
 • Ovatko prosessinne kuvattu ja valjastettu tukemaan sitä?
 • Tietääkö henkilöstönne sen?
 • Osaavatko ja haluavatko ihmisenne toteuttaa strategiaa?
 • Miten hankittava ohjelmisto tukee edellä mainittuja näkökulmia?
 • Miten tieto liikkuu esteettä eri järjestelmien välillä?
 • Miten kaikki edellä mainittu tukee positiivista asiakaskokemusta?
 • Miten johdat yhtiössänne edellä mainittua?

 

Yksi asia vaikuttaa kaikkeen 

Olemme keskustelleet vuosien ajan asiakkaittemme kanssa rakentamisen haasteista ja yksi selkeä aihe nousee aina esille, vaikka ei välttämättä ylitäkään uutiskynnystä, se on nimittäin hyvä johtaminen. Kuinka varmistat oman henkilöstösi hyvinvoinnin, tekemisen oikean suunnan ja laadun ja lopulta työntekijäkokemuksen. Sama pätee myös oman arvoketjun hallintaan, eli kuinka johdat omia aliurakoitsijoitasi, suunnittelijoitasi, tavarantoimittajiasi etc. Sir Richard Branson totesi aikanaan, että asiakas ei ole numero ykkönen, vaan oma henkilöstö on numero ykkönen. Vasta kun oma henkilöstö haluaa sitoutua tekemään asiakkaan elämästä mahdollisimman helppoa ja miellyttävää, sitten asiakas nouseekin ykköseksi. Ja tähän pääseminen vaatii edellä mainittujen kysymysten ratkaisemista ja varmasti monen muun kohdan ratkaisemista, mutta noilla kysymyksenasetteluilla pääsee hyvin alkuun. Tämän jälkeen oikeilla lähtökohdilla hankitut ohjelmistot ja palvelut auttavat hienosti asiakkaan liiketoimintaa. 

Asiakkaidemme 35 miljardin liiketoiminta

Olemme kehittäneet yhtiötämme voimakkaasti viimeisen parin vuoden ajan ja tulokset alkavat näkyä myös asiakkaidemme mielestä. Kaiken keskiössä on positiivinen asiakaskokemus ja siihen panostaminen, olivatpa kyseessä sitten prosessit, tuotekehitys, myynti, markkinointi tai asiakastukemme tai oikeastaan mikä tahansa toimintamme. Asiakkaallemme tämä näkyy esimerkiksi uusina tuotteina ja palveluina, joita olemme julkaisseet ja olemme kehittämässä seuraavasti

 • uusi Tocoman Raportointi, 
 • uusi Tocoman Työmaa, 
 • uudistettu Tocoman Aikataulu (sisältää Tahti-aikataulutuksen), 
 • uusi Tocoman BIM3
 • uudet integraatiot muun muassa Netvisor- ja Procountor-taloushallinto-ohjelmistoihin
 • uusi Kustannuslaskenta on kehityksessä parhaillaan
 • uudistetut valmennussisältökokonaisuudet.

 

Muun muassa edellä mainitut uudet ohjelmistomme antavat asiakkaillemme ja meille hyvän tilaisuuden kehittää suomalaista rakentamista myös tulevaisuudessa, minkä merkitys yhteiskunnallemme on merkittävä. Rakennustuotannon kokonaisarvo oli 35 miljardia euroa (15 %) vuoden 2018 BKT:sta ja työllisti noin 200,000 ihmistä (Lähde: RT Suhdannekatsaus syksy 2019). Joten olemme todella merkittävällä tiellä kehittämässä yhteiskuntaamme entistä paremmaksi.

Toivotan teille kaikille hyviä yöunia jouluksi ja vuodelle 2020. Toivottavasti työasiat eivät ole liian läsnä, vaan voitte nauttia joulupyhistä yhdessä läheistenne kanssa.

 

Terveisin Henkka 

Toimitusjohtaja

Tocoman Oy

Topics:Rakentaminen

Kommentteja

Tocoman Blogi

Tältä sivulta löydät asiantuntijamme kirjoittamia blogeja rakennusalan ajankohtaisista aiheista, haasteista ja ratkaisuista. Tiedontäyteisiä lukuhetkiä!

Tilaa uutiskirjeemme!