5 syytä, miksi LEANin pitäisi kiinnostaa rakennusalaa

Timo Taiponen, 2.5.2019 12:07:00

LEAN-filosofia on lähtöisin teollisuudesta ja se on vähitellen alkanut yleistyä myös rakennusalalla. Tässä on 5 syytä, miksi on hyvä uutinen, että rakentamista tarkastellaan ja ongelmia ratkotaan yhä enemmän LEAN-näkökulmasta:

1. JOPA 60% TYÖMAIDEN TYÖAJASTA EI TUOTA ARVOA


Tutkimusten mukaan jopa 40-60% työmaiden työajasta käytetään arvoa tuottamattomaan työhön eli toisin sanoen se on tehotonta. Tämä on hämmästyttävän suuri luku ottaen huomioon, että teollisuudessa yli 60% työajasta on tehokasta. Käytännössä työmailla siis jopa 3-5 tuntia 8 tunnin työpäivästä on tuottamatonta toimintaa. Mikä estää tehokkaan työnteon työmaalla? Mitä tälle voimme tehdä?

LEAN-ajattelu keskittyy virtauksen tehokkuuteen, turhuuden eli hukan poistamiseen sekä arvon tuottamiseen. Tavoitteena on tuottaa mahdollisimman paljon arvoa asiakkaalle. Teollisuudessa LEAN on vakiintunut malli, jolla on saatu aikaan jo pitkään merkittäviä tuloksia mm. tuottavuuden jatkuvana parantumisena. Nyt LEAN-ajattelutapa on alkanut levitä rakennusalalla, jossa aito ongelma on työajan tehottomuus työmailla (mm. tilat ovat tyhjinä odottamassa tekijöitä). Rakennusalan yrityksistä LEANia hyödyntävät tehokkaasti jo mm. asiakkaamme Fira ja Skanska.2. LEAN TUNNISTAA JA ELIMINOI HUKKAA

LEANissa on keskeistä tunnistaa ja eliminoida hukka. Hukka on ylimääräistä ja tuottamatonta toimintaa, joka hidastaa prosesseja tai tuottaa tarpeettomia kustannuksia. Rakennustyömaalla aikaa menee paljon hukkaan mm. työkalujen, materiaalien ja ihmisten etsimiseen, odottamisiin, siirtymisiin, materiaalien siirtelyyn tai suunnitelmien puutteellisuuteen/epäselvyyteen. Myös mm. vaihtelu prosesseissa voi aiheuttaa hukkaa.

LEANin avulla tunnistetaan ja eliminoidaan toimintoja, joissa hukkaa esiintyy. Hukan poiston avulla tuottavuutta voidaan parantaa huomattavasti. Tuottavuuden parantamisen lisäksi hukan poisto parantaa myös rakentamisen laatua ja tuottaa arvoa, kun prosessit ovat vakioidut. LEAN mahdollistaa tehokkaat ja virtaviivaiset prosessit.

 

3. 10-30% KUSTANNUSÄÄSTÖT

LEAN voi saada rakennushankkeissa aikaan jopa kymmenien prosenttien kustannussäästöt (tutkimusten mukaan jopa 10-30%). Tämä osoittaa, että rakentamiseen sisältyy paljon hukkaa ja käyttämättömiä mahdollisuuksia.

Esim. työmaiden läpimenoaikoja lyhentämällä voidaan saada aikaan merkittäviä kustannusäästöjä. Tämä edellyttää prosessien vakioimista ja tehostamista LEAN-ajattelun mukaisesti. Rakentamisen toimiala on todellisessa murroksessa ja digitalisaatiolla on tässä merkittävä rooli.4. DIGITAALISAATIO ON JO TYÖMAILLA


Pahoittelut siitä, että otsikossa käytetään sanaa digitalisaatio, jonka on pilannut sen geneerisyys ja liikakäyttö. Pointtina on se, että digitaalisten ratkaisujen avulla hukkaa työmailla on jo vähennetty ja tullaan vähentämään yhä merkittävämmin. Esim. Tocoman Työmaa -ohjelmistolla voi huomattavasti tehostaa mm. dokumenttien hallintaan liittyvää ajan käyttöä työmailla. Lue lisää Tocoman Työmaasta, jonka lisäksi et tarvitse työmaalle muita ohjelmistoja.

Takana ovat ajat, joissa työnjohtajat huutelevat montun pohjalle ohjeistuksia ilman digitalisaation tuomia apuvälineitä. Reaaliaikainen tieto tarvittaville osapuolille mahdollistaa sen, että työ saadaan kerralla kuntoon. Jotta reaaliaikainen tieto on saatavilla, työmailla pitää panostaa digitaalisiin ratkaisuihin (kuten em. Tocoman Työmaa -ohjelmisto, jolla voi hoitaa työmaalla kaiken tarvittavan hallinnan).

Aiemmin rakentamisen tehostamisessa kaksi koulukuntaa kilpailivat keskenään: BIM ja LEAN. Nyt on huomattu, että näiden kahden välillä on synergiaa: BIM eli rakennuksen tietomalli on loistava työkalu LEAN-käytäntöjen tueksi. Tutustu uuteen Tocomanin BIM:n, jonka uusin versio on julkaistu helmikuussa 2019 ja on askeleen edellä.

 

5. JATKUVA KEHITTÄMINEN

LEAN-filosofiaan kuuluu jatkuvan kehittämisen ajattelu: Toimintojen kehittämiseksi tärkeintä on lähteä liikkeelle ja aloittaa pienesti. Kaikkea ei tarvitse parantaa kertaheitolla. Kun ensimmäisellä askeleella saadaan aikaan näkyviä ja hyviä tuloksia, toimintaa laajennetaan koskemaan muitakin prosesseja. Näin toimimme myös Tocoman LEAN -konsultointiprojekteissa. Lue lisää Tocoman LEANista.

Tocoman LEAN -projektissa autamme rakennusliikkeitä pääsemään alkuun LEANin hyödyntämisessä. Ota yhteyttä, jos LEAN kiinnostaa, niin vaihdetaan ajatuksia aiheesta:

Ota yhteyttä →

Topics:RakentaminenLEAN

Kommentteja

Tocoman Blogi

Tältä sivulta löydät asiantuntijamme kirjoittamia blogeja rakennusalan ajankohtaisista aiheista, haasteista ja ratkaisuista. Tiedontäyteisiä lukuhetkiä!

Tilaa uutiskirjeemme!