Kustannuslaskenta-ohjelmisto - kulu vai investointi?

Panu Jylhäsaari, 23.9.2022 15:51:04

Kustannuslaskennalla on tärkeä rooli rakennusliikkeen liiketoiminnassa ja se kannattaa olla mukana päätöksenteon tukena. Tarjouslaskennalla, tavoitelaskelmilla ja jälkilaskennalla voidaan arvioida ja seurata rakennushankkeiden toteutuneita kuluja ja onkin järkevää miettiä, miten niitä tehdään tehokkaasti.

 

Kannattavuus on kaikkien etu

Rakennushankkeen kustannuslaskelma on hyvä olla mahdollisimman tarkka. Kun hankkeen kulut ovat tiedossa, voidaan hankkeelle asettaa kannattava hinta. Tämä on paras tilanne sekä tilaajalle että rakennuttajalle.

Silloin myös tiedetään, minkä verran materiaaleja hankitaan ja kuinka monta työtuntia hankkeelle tulee varata. Tällöin tekee todennäköisemmin onnistuneen kaupan.

Hankkeen kustannukset määräytyvät 90 prosenttisesti ennen kuin on edes aloitettu rakentamista. Kustannussäästöt tehdäänkin pääosin jo tällöin.

New call-to-action

Tarkka laskenta tehostaa tarjousten tekemistä

Rakennushankkeen kustannuslaskentaa voidaan tehostaa merkittävästi ohjelmistolla, sillä tehokas laskentaohjelmisto ottaa huomioon useita keskeisiä laskennan näkökulmia. Laskentaa ei esimerkiksi tarvitse aloittaa joka kerta alusta asti.

Kun pohjalle otetaan jokin samantyyppinen kohde, voidaan siitä ottaa tarpeelliset osat ja yksinkertaisesti päivittää määrät. Samalla tallentuu määrät ja kustannukset työlle, materiaaleille sekä alihankinnalle eriteltynä.

Ohjelmistojen avulla tieto jää myös talteen. On helppo palata esimerkiksi vuoden takaiseen tarjoukseen, kun tallessa on tarjoushinnan lisäksi tarkka tieto mistä summa koostuu. Kun määrät ovat laskettu piirustuksista, ohjelmistossa on helppo palata tarkastamaan, mistä määrien lähteet ja mittaustavat ovat peräisin.

Asiakaslähtöinen ohjelmisto on suunniteltu siten, että se palvelee kustannuslaskijaa työkaluna tehokkaasti. Tärkeää on myös, että sitä on joka kerta mukava käyttää.

Hanketta on helppo esitellä tilaajalle tai aliurakoitsijalle, kun laskelmat ovat selkeitä ja hyvin jäsenneltyjä.

Vaikka ohjelmiston hankinta ei ole ilmaista, se on yrityksen kannalta tärkeä tekijä kustannusten hallintaan sekä kannattavan liiketoiminnan varmistamiseen. Kannattaakin siis pohtia paljonko kustannuksia olisi säästettävissä, mikäli toimintatavat olisivat tehokkaampia sekä tieto olisi ajantasaista ja oikeellista.

 

Kirjoittaja: Panu Jylhäsaari

PANU-1200x630

”Autan työkseni rakennusalan asiakkaita käyttämään alan ammattilaisohjelmistoja. Työssäni koen erityisen palkitsevaksi, kun asiakas ymmärtää kuinka ohjelmisto tehostaa liiketoimintansa keskeisiä toimintoja. Ennen Tocoman-uraa olen työskennellyt yrittäjänä rakennusten maalaustöiden parissa. Työajan ulkopuolella saan energiaa joukkueurheilusta, luonnossa liikkumisesta ja perheen kanssa oleilusta."

 

Lataa maksuton opas rakentamisen kustannuslaskentaan

Rakentamisen laskennan opas

Topics:RakentaminenKustannuslaskentaRakentamisen kustannukset

Kommentteja

Tocoman Blogi

Tältä sivulta löydät asiantuntijamme kirjoittamia blogeja rakennusalan ajankohtaisista aiheista, haasteista ja ratkaisuista. Tiedontäyteisiä lukuhetkiä!

Tilaa uutiskirjeemme!