Näppäinkomennot ja työkalut tuovat helpotusta tietokoneella työskentelyyn

Henrik Hassinen, 22.10.2020 9:45:30

Ohjelmistojen parissa työskentely vaatii totuttelua ja erityisesti uusien järjestelmien tai vaikkapa uuden tietokoneen hankinta ja uuden työroolin mukanaan tuomat uudistukset saattavat hetkellisesti hidastaa päivittäistä työtä. Olen vuosien aikana oppinut uusia kikkoja työni helpottamiseksi, ja koska osa näyttöpäätteen ääressä olevista jutuista vaan ”täytyy tietää”, päätin jakaa hyödyllisiksi kokemani toiminnot ja näppäinkomennot muidenkin kiinnostuneiden kanssa.

Tässä lista muutamista toiminnoista ja näppäinkomento kikoista helpottamaan tietokoneen äärellä työskentelyä. 

  1. Snipping tool / Kuvakaappaustyökalu
  2. Everything / Search Everything
  3. Kirjanmerkit selaimessa
  4. Näppärät näppäinkomennot

Jotkut näistä toiminnoista voivat olla sinulle jo tuttuja tai sitten ennenkuulumattomia, mutta itsekin opin tätä kirjoitusta tehdessä taas uusia toimintoja.

Kirjoituksesta on toivottavasti hyötyä esimerkiksi tuotannosta työnjohtoon siirtyville tai muuten vähemmän tietokoneen ääressä aikaa viettäville.

1. Snipping tool / Kuvakaappaustyökalu

Tämä toiminto on käytettävissä miltei missä tahansa Windows-tietokoneessa. Snipping toolsilla voi ottaa kuvakaappauksia paljon helpommin kuin esimerkiksi ”Prnt Scrn + Avaa paintissa ja tallenna” -tyylillä.

Löydät työkalun etsimällä Windowsin omalla haulla joko ”Kuvakaappaustyökalua” tai ”Snipping toolia.”

Kun työkalu aukeaa, valitse ”Uusi” ja rajaa haluamasi alue näytöltäsi. Tämän jälkeen ottamasi kuvakaappaus aukeaa Kuvakaappaustyökaluun muokattavaksi ja tallennettavaksi. Muokkaustoimintoja ei ole paljon, mutta riittävästi esimerkiksi työmailla suunnitelmapuutteista sähköpostilla kommunikointiin. Voit tallentaa kuvakaappauksesi työpöydälle ja lähettää sen sitten sähköpostilla eteenpäin; liitteenä tai viestiin upotettuna kuvana.

Snipping tool

Kuvankaappaustyokalu

2. Everything / Search Everything

Oletko ikinä hukannut tuttua asiakirjaa jonnekin tietokoneen syövereihin? Tätä käy minulle ainakin suhteettoman usein, mutta onneksi asiakirjojen löytämisessä auttaa Everything!

Tämä on yksinkertainen tietokoneen ja verkkolevyn hakuohjelmisto, jonka voi ladata https://www.voidtools.com/ -osoitteesta.

Haku on moninkertaisesti Windowsin omaa sisäänrakennettua hakua nopeampi ja laajempi. Alla esimerkki.

Tässä on Windows-hakuni tulokset, kun etsin asuinkerrostalo-hankkeen pohjakuvaa. Haulla menee muutama sekunti, eikä vaihtoehtoja näytä olevan kuin muutama.

Everything / Search Everything

Tässä taas on Everything-ohjelmistolla tehty haku. 45 eri tallennuspaikkaa, joissa on dokumentti, jonka nimessä esiintyy sana ”kellarikerr.” Haku on käytännössä täysin reaaliaikainen ja törkeän tarkka.

Search Everything

Jos esimerkiksi kadoksissa on jonkin hankkeen Tocoman Aikataulu-tiedosto, niin voit hakea Everything-ohjelmalla kaikkia .plr-muotoisia tiedostoja ja laittaa hakutulokset vaikkapa muokkauspäivämäärän mukaiseen järjestykseen. Näin löydät kaipaamasi tiedoston helposti.

Search Everything plr.muotoiset tiedostot

3. Kirjanmerkit selaimessa

Käytkö usein samalla sivustolla, etkä jaksa naputella osoitteita? Voit lisätä suosikkisivustosi selaimen yläpalkkiin kirjanmerkiksi. Kun olet haluamallasi sivulla, voit painaa osoitepalkin oikean laidan Lisää kirjanmerkiksi-nappia, jolloin sivusto tulee osoitepalkin alla olevaan sivustolistaukseen. Voit jatkossa klikata listauksen linkkiä ja päästä nopeasti käytetylle sivustollesi.

Kirjainmerkit selaimessa

4. Näppärät näppäinkomennot

Näppäinkomentoja on luultavasti tuhansia, mutta tässä muutamia yleisimmin tunnettuja ja käytännöllisimpiä.

Ctrl + C

Kopioi valittua tekstiä tai vaikka kuvia.

Ctrl + V

Liittää kopioimaasi tekstiä tai kuvia.

Ctrl + A

Valitsee kaiken näytöllä olevan esimerkiksi kopiointia varten.

Ctrl + P

Tekee avoinna olevasta näkymästä suoraan PDF-tiedoston, jonka voit tallentaa.

Ctrl + F

Toiminto, joka avaa miltei jokaisessa ohjelmistossa hakutoiminnon. Hakupalkki aukeaa yleensä jompaankumpaan ylänurkkaan. Löytyy mm. Wordista, Excelistä ja Tocoman Kustannuslaskennasta. Toimii hyvin esimerkiksi urakkasopimuksista tiettyjä lauseita etsiessä.

Ctrl + Z

Kumoa-toiminto. Tällä saat yleensä peruutettua väärin mennen toiminnon. Toimii mm. Tocoman Aikataulu-ohjelmassa. Tulossa myös uuteen selainpohjaiseen Tocoman Kustannuslaskentaan!

Ctrl + T

Avaa uuden välilehden selaimessa.

Ctrl + Shift + T

Avaa äskettäin suljetut välilehdet uudelleen. Tätä itse käytän usein, kun esimies tulee selän taakse ja laitan Iltalehden hetkeksi piiloon...

Windows + D

Minimoi kaikki avoinna olevat ikkunat, jolloin pääset näppärästi takaisin työpöydälle.

Windows + L

Lukitsee tietokoneen esimerkiksi lounaan ajaksi.

Näppäinkomennot

Unohdinko jonkin tärkeän toiminnon tai onko sinulla hihassasi kikka kolmonen, joka jäi mainitsematta? Blogin kommenttiosiossa voit jakaa omia hyödylliseksi kokemiasi näppäinkomentoja tai muita työkaluja tietokoneella työskentelyyn.

Henrik Hassinen
henrik.hassinen@tocoman.com

Topics:AjansäästöOhjelmistot

Kommentteja

Tocoman Blogi

Tältä sivulta löydät asiantuntijamme kirjoittamia blogeja rakennusalan ajankohtaisista aiheista, haasteista ja ratkaisuista. Tiedontäyteisiä lukuhetkiä!

Tilaa uutiskirjeemme!