Kustannuslaskentaohjelma siirtyy selainpohjaiseksi | FAQs
Hannu Arvila, 13.8.2020 12:14:39
Kauan odotetun ja paljon kysellyn selainpohjaisen kustannuslaskentaohjelmamme ensimmäinen julkaisuversio on lähes valmis käyttöön. Pidimme viime vuonna webinaarin aiheesta ja pyysimme osallistujia esittämään kysymyksiä ja antamaan palautetta uuden kustannuslaskentaohjelman kehitykseen kehitykseen liittyen.
Tässä useimmin kysytyt kysymykset aiheittain.
Tuleeko hinnastoihin muutoksia?
Hinnastot muuttuvat jatkossa yleisistä materiaaleista oikeisiin kauppatuotteisiin. Tällöin esim GTIN- tai EAN-koodin ja ETIM-standardin avulla voidaan etsiä vastaavia tuotteita tai samaa tuotetta eri materiaalitoimittajan hinnastoista. Admicomin kanssa yhteistyössä tullaan toimittamaan eri materiaalitoimittajien ovh-hinnastot. Yhdestä yleisestä panoshinnastosta siirrytään eri toimittajien toimittamiin hinnastoihin. Kaikkia tuotteita ei kuitenkaan hinnastoista löydy, joten näiden lisäksi on myös Tocomanin ylläpitämä oma hinnasto ja tietysti Kustannustieto rakenteineen ja suoritteineen.
Jatkokehityksessä materiaalitoimittajien kanssa yhteistyössä toimitetaan myös hinnastot yrityksen omilla alennusprosenteilla.
Voiko uutta ohjelmaa käyttää samanaikaisesti useampi käyttäjä?
Uudessa ohjelmassa pyritään tukemaan samanaikaista käyttöä joustavasti esimerkiksi näyttämällä käyttäjälle laskelman muutoshistoria, muutokset reaaliaikaisesti, sekä tieto siitä, mikäli joku toinen käyttäjä on juuri samalla hetkellä muokkaamassa samaa laskelmaa.
Saako näkymiä muokattua, esim. suoritteen panokset pysymään piilossa määrälaskijan työssä?
Eri työtehtävät ja niissä tarvittava tieto otetaan huomioon kehityksessä. Määrälaskijalle on tulossa näkymä, joka keskittyy näyttämään juuri määrien laskennan kannalta olennaiset tiedot, jättäen muun muassa hinnoitteluun liittyvät asiat pois näkymästä.
Jatkossa erillisiä näkymiä tehdään muun muassa työnjohtajalle, aliurakoitsijalle, määrälaskijalle, kustannuslaskijalle, työpäällikölle, yrityksen johdolle, hankkeiden vertailuun/analysointiin. Lisäksi käyttäjähallinnan avulla yritys voi itse määrittää kuka näkee ja mitä kussakin hankkeessa.
Onko panoslajien numerointia mahdollista laajentaa?
Panoslajeja voi vapaasti muokata omiin tarpeisiin sopivaksi. Kuitenkin myös hankkeet, jotka on tehty vanhalla kustannuslaskennalla, voidaan avata tässä uudessa ohjelmassa.
Miten ruutumittaus toimii uudessa laskennassa?
Mittaustyökalu toteutetaan erillisenä näkymänä, jonka voi avata selaimessa erilliseen ikkunaan ja pitää esimerkiksi viereisellä näytöllä auki. Mittaustyökalusta tehdään käyttäjäystävällinen, jotta muun muassa piirustusten käsittely ja tarkkuutta vaativat mittaukset onnistuvat vaivattomasti.
Mahdollistaako uusi kustannuslaskentaohjelma mitatun piirustuksen tallentamisen merkintöineen?
Kyllä. Piirustukset ja niihin tehdyt merkinnät ja mittaukset jäävät talteen niin, että työn voi aloittaa ja sitten jatkaa myöhemmin siitä, mihin jäi. Merkinnät tallennetaan erillään piirustuksista niin, että myös alkuperäisen piirustuksen tarkastelu onnistuu.
Piirustuksen tuodaan myös tiiviimmin osaksi laskentatyökalua. Työmaalle on suunnitelmissa oma näkymä, josta työnjohtaja/aliurakoitsija voi tarkastaa mistä piirustuksesta määrä on laskettu, onko määrässä hukka mukana ja kuinka paljon materiaalia menee sijainneittain. Tällöin työmaa voi hyödyntää tehtyä määrälaskentaa muun muassa materiaalien siirtämisessä työmaalle, hankinnoissa ja lisä- ja muutostöiden laskennassa.
Voinko lähettää ennakkotarjouspyyntöjä tai muuta postia suoraan alihankkijoille ja toimittajille suoraan laskentaohjelmasta?
Tällaisia ominaisuuksia on tulossa uuteen laskentaohjelmaan sen jälkeen, kun laskennan kannalta kriittisimmät toiminnot on saatu riittävän hyvin toteutettua asiakkaidemme tarpeisiin sopiviksi.
Milloin uuden kustannuslaskennan saa koekäyttöön?
Toteutamme talven aikana vielä paljon perustoiminnallisuuksia uuteen kustannuslaskentaan. Kun riittävä määrä toiminnallisuuksista on saatu toteutettua, ja ne toimivat luotettavasti, alamme jakamaan koekäyttötunnuksia asiakkaillemme.
Milloin uusi kustannuslaskenta tulee olemaan valmis?
Uusi kustannuslaskentaohjelma on valmis käyttöön, kun kaikki/suurin osa nykyisistä laskentakäyttäjistämme on itsenäisesti siirtynyt uuteen ohjelmaan. Uusi ja vanha laskenta toimivat rinnakkain, jolloin samaa laskelmaa voi muokata kummassakin ohjelmassa. Laskennan kehitys kuitenkin on jatkuvaa, ja perustoiminnallisuuksien jälkeen alamme toteuttamaan enemmän uusia, edistyneempiä toimintoja, joita vanhassa ohjelmaversiossa ei ole.
Onko selainpohjaisuus yleistymässä ohjelmistoissa ylipäätään?
Kyllä, tämä on yleistymässä. Yhä useammat yritysohjelmat toimivat selainpohjaisena. Hyötyjä selainpohjaisessa ohjelmistossa on monia kuten
- nopeampi käyttöönotto
- ei erillisiä asennuksia (moderni selain riittää)
- työpisteestä ja tietokoneesta riippumaton käyttö (mm etätyöt omalla koneella)
- joustavampi ja monipuolisempi käyttö, esimerkiksi mahdollisuus lukuoikeuksien jakamiseen työmaalle
- aina automaattisesti uusin versio ja toiminnot käytössä.
Palautetta/kommentteja uuden selainpohjaisen kustannuslaskennan kehitykseen voit jättää tästä: