Tocoman Työmaa - 4 eri  käyttötapaa ja ohjelmiston käyttöönotto työmaalla (taulukko)

Henrik Hassinen, 25.3.2020 7:00:00

Pyörin päätoimisesti asiakasyrityksissämme valmentamassa ja auttamassa ohjelmistojemme käyttöönotossa. Olen huomannut rakennusalan olevan tietyllä tapaa todella homogeeninen siten, että kaikkien projektien lopputulos on yleensä melkoinen hiilijalanjälki ja uutta pintaa. Kaikki muu onkin sitten enemmän tai vähemmän ihmisistä ja yrityksen prosesseista kiinni – nämä eroavat asiakasyritystemme sisällä toisistaan usein paljonkin. ­


Tässä kirjoituksessa avaan eri tapoja, joilla asiakkaamme käyttävät Tocoman Työmaata. Tekstin lopussa sinulla on mahdollisuus tilata eri käyttötavat näyttävä taulukko sähköpostiisi.

Tocoman Työmaa -ohjelma on varsin laaja toiminnallisuuksiltaan, eikä kaikelle ole aina asiakkaillamme tarvetta. Eikä tarvetta tarvitse väkisin keksiä! Tärkeintä on ymmärtää, miten ja mihin tarkoitukseen ohjelmaa halutaan käyttää ja mihin se taipuu. Joskus myös vanhoista ratkaisuista voi olla vaikea päästä eroon, jolloin useampaa ohjelmaa käytetään ainakin jonkin aikaa rinnakkain.

Käyttöönoton helpottamiseksi suosittelen ottamaan mitkä tahansa rakennusalan ohjelmistot käyttöön projekteittain niin, ettei tuotantohenkilöstö joudu haastavan rakennusprojektin keskellä vielä opettelemaan uusia ohjelmia ja kirjaamaan asioita tuplana tai kopioimaan niitä järjestelmästä toiseen. Tämä on oma mielipiteeni. Olen kuullut myös käyttöönoton kertarysäyksen suosijoilta hyviä argumentteja tämän käytännön kustannustehokkuuden ja ajankäytön puolesta, kun koko organisaatio voidaan kerralla kouluttaa.

Toki vasta-argumenttina voitaneen kysyä, muistaako kukaan toissa vuonna pidettyä ohjelmistokoulutusta, jos ohjelmistoa ei oteta työmaalla heti käyttöön esimerkiksi kiireeseen vedoten?

Olen useamman kerran nähnyt tuotantohenkilöstön odottavan kuukausitolkulla uuden hankkeen alkamista konttorilla, ilman kovin järkevää tekemistä. Syyt odotteluun ovat usein rakennuslupien tai rahoituspäätösten venyminen. Olisiko näissä väleissä rakentavampaa käyttää henkilöstön aikaa esimerkiksi ohjelmistojen paremman ja tehokkaamman käytön kouluttamiseen ja hankkeeseen tutustumiseen, kuin esimerkiksi kahviautomaatin tarjontaan tutustumiseen?

Jos haluat kuulla lisää vinkkejä Tocoman Työmaa -ohjelman käyttöön, katso Tocoman Työmaa Best Practice -webinaariini nauhoite:

 

Tocoman Työmaan Käyttötavat 

Palaten takaisin aiheeseen, eli Tocoman Työmaan erilaisiin käyttötapoihin erilaisissa organisaatioissa.

Esittelen seuraavassa taulukossa neljä erilaista käyttötapaa Tocoman Työmaa-ohjelmistolle. Erilaiset käyttäjäprofiilit tässä esimerkissä ovat

 • tilaajaorganisaatio
 • kaksi erilaisen käyttöasteen pääurakoitsijaa
 • ali- tai sivu-urakoitsija, joka käyttää pääurakoitsijan ohjelmistoympäristöä.

Erilaiset käyttäjäprofiilit tarvitsevat eri toimintoja, osittain jo eroavien velvoitteiden vuoksi, mutta myös johtuen olemassa olevista käyttöjärjestelmistä ja prosesseista.

Taulukossa avataan seuraavat asiat käyttäjäprofiileittain:

 • Käyttötarve (Miksi hankittu?)
 • Mahdolliset rinnakkaiset ohjelmat työmaan näkökulmasta (huom. Aikatauluohjelma ja kustannusseuranta ovat lähes poikkeuksetta urakoitsijoilla toisissa ohjelmistoissa.)
 • Mitä verottajailmoituksia ohjelmasta lähetetään
 • Mitä toimintoja Tocoman Työmaasta käytetään
 • Lyhyt prosessikuvaus käytöstä työmaalla
 • Ajantarve ohjelman käytölle (Huom. Käyttäjiä voi olla useampikin, jolloin esitetyt tunnit eivät kaikki kohdistu yhdelle työntekijälle.)
 • Tarvittavat rajapinnat
 • Käyttäjät

Taulukon tarkoituksena on auttaa ohjelmistomme hankintaa harkitsevia tahoja ymmärtämään, miten ohjelma oman organisaation tekemiseen sopii ja miten se saadaan helpoiten käyttöön.

Saat taulukon sähköpostiisi kirjoittamalla osoitteesi alla olevaan kenttään:

 

Sainko sinut kiinnostumaan Tocoman Työmaasta?
Jos haluat kuulla lisää ohjelman ominaisuuksista ja soveltuvuudesta yrityksellesi, tai haluat ilmaisen esittelyn, varaa aika kalenteristani ja puhutaan lisää!

 
Topics:Työmaa

Kommentteja