Työmaan kannattavuus- Tuottavuusloikasta kannattavuusloikkaan

Tuomas Palolahti, 10.5.2019 12:08:00

TUOTTAVUUS YKSIN ON LAIHA LOHTU

Duunarin työtahtia ei saada kovin paljoa kiristettyä, vaikka kuinka makeaa porkkanaa nenän edessä roikotetaan. Toisaalta ei porkkana auta, jos ei ole mestaa, jossa ammattimies pääsee työtään tekemään - edelliset työvaiheet ovat liian usein kesken ja tällä saralla on vielä paljon parannettavaa.

Lean, last planner ja moni muu työkalu, sekä asenteiden muuttuminen saattavat tällä vuosituhannella viedä työmaan arjen pisteeseen, jossa edellisen työvaiheen ollessa valmis ammattimies pääsee tekemään suunnitelmien mukaista työtään oikeaan aikaan. Mutta se kannattavuus, mistä se lähtee?

 

KANNATTAVUUS LÄHTEE SUUNNITTELUPÖYDÄLTÄ

Kannattavuus lähtee suunnittelupöydältä, siellä se kannattavuusloikka tai -putous tehdään. Duunaria piiskaamalla ja tuottavuutta hiomalla ei ole lopulta mitään merkitystä, jos työ on tehty suunnitteluratkaisulla, jota kukaan ei osta tai kukaan ei ole valmis maksamaan siitä työn tekemiseen menneitä panoksia enempää. Duunarin työn tuottavuus yksin on laiha lohtu.

Mitkä ovat työkalut suunnitteluvaiheen ratkaisujen kannattavuuden arviointiin? Totuus taitaa vaihdella hyvähkön ja kehnon välillä - valistunut arvaus on ikävä kyllä usein käytössä. Asian voi parhaimmassa tapauksessa tehdä laskemalla olemassa olevilla työkaluilla rakennuskustannukset ja vertaamalla summaa myyntiorganisaation arvioon suunnitteluratkaisujen vaikutuksesta myyntihintaan.

Työn tuottavuutta on tutkittu työmaalla paljon ja asiaan on etsitty ratkaisuja, mutta yrityksen tuloksen kannalta yksi merkittävimpiä asioita, ratkaisevan vaiheen laskenta, saattaa olla lapsen kengissä. Tosin tarjolla ei ole kovin paljon työkaluja kannattavuuden laskemiseen. Laskennan prosessia muokkaamalla voidaan etsiä omalle tuotannolle ja myynnille parhaimmat suunnittelu- ja toteutusvaihtoehdot, joilla myynti ja kannattavuus nousevat uusille urille nykyisilläkin työkaluilla.

Tocomanin Kustannuslaskenta ja Tocoman BIM3 ovat vaihtoehtoja suunnitteluvaiheen kannattavuuden arviointiin. Luonnosvaiheen tietomalli, joka on tehty määrätietojen ja rakennuskustannusten arviointia varten (ei vain kohteen visuaaliseen tarkasteluun), tuottaa BIM3:lla määrätiedon ja Tocoman Kustannuslaskennalla rakennuskustannukset. Myynnin tehtävänä on arvioida suunnitteluratkaisujen vaikutus myyntihintaan.

Työkalut eivät yksin riitä: aina tarvitaan ammattilaiset niitä käyttämään. Laskennan prosessin muuttaminen voi olla suuri panostus ja toisaalta riskikin. Työmaalla työn suunnittelussa ja toteutuksessa kokeillaan uusia menetelmiä ja työmaan tuottavuutta on saatu nousemaan. Toivottavasti uskallus riittää myös suunnitteluvaiheen ja laskennan hukkien etsimiseen, poistamiseen ja kannattavuuden löytämiseen.

Topics:TyömaaRakentaminenBIM

Kommentteja

Tocoman Blogi

Tältä sivulta löydät asiantuntijamme kirjoittamia blogeja rakennusalan ajankohtaisista aiheista, haasteista ja ratkaisuista. Tiedontäyteisiä lukuhetkiä!

Tilaa uutiskirjeemme!