Uusi selainpohjainen aikatauluohjelmisto mahdollistaa Lean-periaatteiden hyödyntämisen rakentamisessa

Janne Lehtovaara, 10.5.2023 13:25:51

Rakentamisen suhdanteet varsinkin uudisrakentamisessa ovat tällä hetkellä heikolla tasolla ja kilpailu myös kiristyy. 

Samaan aikaan rakennusalan tuottavuus polkee paikallaan tai on oikeastaan jopa laskenut. Tutkimusten mukaan yksi syy rakentamisen tuottavuuden haasteisiin on se, että rakentamisen työajasta jopa 70 % menee hukkaan (Olli Seppänen, Aalto-Yliopisto, 2021). 

Tähän hukkaan on syynä seuraavat asiat: 

  • Ajantasainen tieto on hukassa. 
  • Tiedonkulku on heikkoa. Rakennusprojektien aikana tulee muutoksia, mutta muuttunutta tietoa ei saada viestittyä kaikille tarvittaville osapuolille. 
  • Asioita selvitellään liian kauan. 
  • Edellisten työvaiheiden loppumista odotellaan. 
  • Samoja asioita tehdään useamman kerran saman projektin aikana. 

Nämä ovat osittain syitä sille, miksi rakennushankkeet viivästyvät lähes järjestään. Tähän yllä kuvattuun tuskaan haluamme tuoda lievitystä uudella selainpohjaisella modernilla aikatauluohjelmisto Tempolla, joka julkaistaan 31.5.2023.

 

Miten ohjelmisto auttaa hukan minimoimisessa? 

Uuden selainpohjaisen aikatauluohjelmiston avulla minimoidaan hukkaa, joka on myös rakentamisen Leanin yksi keskeisimmistä ajatuksista. Tulevaisuudessa uudella aikatauluohjelmistollamme voitte ensinnäkin tehdä aikataulutusta janakaavioista aina tahtiaikatauluun saakka.

Ratkaisu antaa siis mahdollisuuden tehdä eri aikatauluja, kuten yleis-, hankinta- ja viikkoaikatauluja tarkemmalla tasolla ja samassa ohjelmassa. Toki näinhän varmasti pystytään muillakin ohjelmistoilla tekemään, mutta onko niiden tieto reaaliaikaista?  

Reaaliaikainen näkymä aikatauluun on yksi hienoimmista asioista mitä uusi ohjelmisto mahdollistaa. Aika usein olen nähnyt työmaalla käydessäni sen perinteisen paperisen janakaavion työnjohdon kopin seinällä tulostettuna. Samainen paperinen aikataulu voi olla siinä, vaikka aikataulu enää ei pitäisi paikkaansa tai se olisi jo useampaan kertaan muuttunut.

Meidän uuden ratkaisumme avulla tieto päivittyy reaaliajassa. 

 

Webinaari: Tempo-aikatauluohjelmiston uudet ominaisuudet

Kesän 2023 alussa julkaistun rakentamisen aikatauluohjelmisto Tempon kehitys on jatkuvaa. Ohjelmisto on lanseerauksen jälkeen saanut lisää perustason ominaisuuksia, jotka auttavat huomattavasti aikataulujen ja projektien suunnittelussa.

Järjestimme webinaarin, jossa Tempon tuoteomistaja Oskari Maksimainen esitteli Tempo-aikatauluohjelmiston uusia ominaisuuksia kuten määrät ja työsaavutukset sekä
työajanhallinta. Voit katsoa webinaarin tallenteen alta löytyvän painikkeen kautta.

Katso webinaarin tallenne >>

 

Apuja myös työnohjaukseen 

Työnohjaus on yksi haasteellisimmista asioista työmaalla. Miten koordinoida oikeat henkilöt oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan? Selainpohjaisella aikatauluohjelmalla tuomme uudenlaisen tavan ohjata työtä. Työntekijä näkee reaaliajassa mitä häneltä odotetaan ja hän voi merkata työn tehdyksi, jolloin pääkäyttäjä saa ilmoituksen työn valmistumisesta ja samalla aikataulun valmiusaste päivittyy. 

Tämän lisäksi tulemme lähitulevaisuudessa tekemään integraation konsernimme Kotopro-ohjelmistoon, jolloin myös työvaiheiden laadukas dokumentointi on helppoa ja mutkatonta. Kaiken tämän voi jatkossa tehdä mobiililaitteella. 

Kustannussäästö 

Ratkaisumme avulla voidaan havaita ristiriitoja aikataulussa, mikä vähentää inhimillisen virheen riskiä ja näin ollen vähentää aikatauluviivästyksiä tai ylitöistä syntyviä kustannuksia. Ohjelmisto mahdollistaa tarkemman töiden analysoinnin ja raportoinnin, joka voi auttaa tunnistamaan työmaiden tehottomuuksia ja mahdollisuuksia parantaa käynnissä olevan ja seuraavien työmaiden tulosta. Integraatio Tocomanin Laskentaan tai Adminet-toiminnanohjausjärjestelmään mahdollistaa myös todellisten toteumien paremman ymmärryksen. 

Yksi uuden ohjelman keskeisimmistä ajatuksista on helppokäyttöisyys. Meidän rohkea viestimme on se, että asiakkaamme eivät tarvitse koulutusta ohjelmiston peruskäyttöön laisinkaan. 

Tämä nyt julkaisuun tuleva ohjelmistoversio on ensimmäinen versio ja ohjelmistoa kehitetään jatkuvasti. Tuotepäällikkömme Oskari Maksimainen tulee kertomaan lisää ohjelmiston jatkokehityksestä täällä blogin puolella.

Tuottavaa kesää kaikille! 

Janne 

Aikatauluohjelmisto Tempo | Tuoteopas

 

Topics:RakentaminenAjansäästöAikatauluOhjelmistot

Kommentteja

Tocoman Blogi

Tältä sivulta löydät asiantuntijamme kirjoittamia blogeja rakennusalan ajankohtaisista aiheista, haasteista ja ratkaisuista. Tiedontäyteisiä lukuhetkiä!

Tilaa uutiskirjeemme!